„Ускрс на тромеђи 2024“: Теодор Николов овогодишњи Цар ускршњих јаја

Фестивал „Ускрс на тромеђи 2024“, који су по седми пут традиоционално организовали Центар културе „Босилеград”, Општина Босилеград, Национални савет бугарске националне мањине, Спортски савез и Народна библиотека „Христо Ботев“ одржан је данас у центру града.

За потребе централне манифестације – такмичења у туцању ускршњим фарбаним јајима, на главној градској раскрсници постављени су штандови на којима је сваки учесник добио готово јаје и мајицу на поклон. Учествовалоје 709такмичара, који су били подељени у 6 старосних категорија – до 7 година, од 8 до 14 година, од 15 до 20 година, од 21 до 45 година, од 45 до 65 година и старији од 65.

Такмичење се састојало из три круга. Прва игра „Јаки настављају“ представљала је квалификацију за следећи круг, за који је било потребно остварити три победе.

У другој игри под називом „Кутија среће“ принципом жреба насумично су бирани листићи са исписаним бројевима победничких јаја из претходне игре и такмичари су се међусобно такмичили док није добијен победник у свакој категорији. Сви победници из другог круга добили су на поклон телевизор, а они су:

Теодор Николов (до 7 година), Дијана Спасов (8 – 14 год.), Славиша Митов (15 – 20 год.), Аница Стаменов (21 – 45 год.), Рада Гогев (45 – 65 год.) и Влајко Евтимов (65+ год.).

Трећа игра „На младима свет остаје“ представљала је такмичење победника из свих категорија за освајање титуле Цара ускршњих јаја. Овај круг такмичења одвијао се тако што су се такмичари смењивали на импровизованом трону, а онај који је остао до краја проглешен је Царем ускршњих јаја. Победник финалног такмичења и освајач овогодишње титуле је Теодор Николов (3) из Босилеграда.

Председник општине Владимир Захаријев и директор Центра културе „Босилеград“ Војислав Божилов „крунисали“ су победника и уручили му награду – електрични тротинет.

Презадовољан сам организацијом манифестације и одзивом учесника који је био одличан. Заједно са мештанима и гостима Босилеграда на нај лепши могући начин прославили смо нај радоснији хришћански празник. Такође, усмеравали смо их да учествују и на другом фестивалу који се одржава у нашем граду, јер нам је циљ да људи имају што више прилике за дружење и уживање, а на тај начин и промовишемо нашу општину  – изјавио је председник општине Босилеград Владимир Захаријев и искористио прилику да се још једном захвали запосленима у Центру културе и Спортском савезу на организацији.

Изузетно сам задовољан одзивом на фестивал, који се и ове године састојао из два дела – такмичења у туцању јајима и наградног ликовног конкурса.

Имали смо чак и три такмичара из Судана, који су корисници нашег Прихватног центра. Драго ми је што смо омогућили мештанима наше општине свих узраста да кроз лепо дружење и забаву прославе данашњи празник– изјавио је Војислав Божилов, директор Центра културе.

У оквиру данашње манифестације, додељене су награде и победницима овогодишњег наградног конкурса „Празник над празницима“.Деца узраста од 3 до 15година, подељена у старосне категорије, слала су готове обојене мотиве или цртеже на тему Ускрса. Од око 250 радова, на основу гласова посетилаца изложбе која је одржана у холу Дома културе 30. Априла изабрана су по три нај боља у свакој од три категорије.

Победници овогодишњег конкурса су:

Марија Златков, Вукашин Гогев и Огњен Дочев (деца из вртића и предшколског узраста),

Лена Илијев, Јана Јовчев и Лука Петков (млађи основци),

Анастасија Цеков, Давид Пејчов и Денис Илијев (старији основци).

Награда за прво место је караоке звучник, за друго смарт часовник,а за треће – бежичне слушалице.

Посетиоци фестивала могли су да уживају и у сплетовима игара у извођењу фолклорних састава Дома културе „Босилеград“ и Спортског друштва „Младост“.

Ј.П.-НРТВ-БОСИЛЕГРАД

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*