82 године Гимназије у Босилеграду

Босилеградска Гимназија данас је обележила 82.годишњицу оснивања културно-уметничким програмом у холу школе.

У уводном говору, водитељи програма упознали су присутне са историјатом институционалног образовања у нашем крају, као и отварањем Гимназије.

Након тога професоре и ученике поздравио је директор Гимназије Владимир Григоров.
„Гимназија носи бреме једине средње школе у нашој општини, али захваљујући раду, успеху и постигнућима запослених и ученика, може да стане раме уз раме са много већим школама. У протеклим деценијама суочавала се са бројним потешкоћама и изазовима, али и изнедрила бројне интелектуалаце. Успешно смо спровели дигитализацију наставе и пребродили период пандемије корона вируса, али и даље остаје проблем константног смањења броја ученика и одељења. Добра настава, успеси на окружним и републичким такмичењима, добри међуљудски односи, али пре свега здрав развој сваког појединца циљ су наше установе. Досадашњи успеси нам служе на част, али представљају и обавезу за будућност“, изјавио је директор Григоров.

У наставку програма ученици су рецитовали стихове на бугарском и српском језику и изводили познате музичке нумере.

Поводом Дана школе, традиционално су организовани литерарни и ликовни конкурс, чији су победници данас проглашени.

На литерарни конкурс из бугарског језика пријављен је само један рад, Јасмине Митов, ученице 3.разреда.
Победник литерарног конкурса из српског језика је Андрија Стоилков из 4.разреда, друго место припало је Бојани Костов из 2.разреда,а треће Драгани Гонев, ученици 4.разреда.


Прва три места на ликовном конкурсу заузели су Венкица Стојанов, Сашка Миладинов, обе ученице 1.разреда и Сања Радојков из 2.разреда. Њихови радови изложени су у холу школе.

Босилеградска Гимназија је своја врата први пут отворила под називом „Кнегиња Марија Луиза“ 5.новембра 1941.године указом бугарског цара Бориса ИИИ. После 1945.године променила је име у Гимназија Иван Караиванов, а од 1990.године до данас ради под именом Гимназија. У току је процедура враћања њеног првобитног назива. Ова образовна установа дала је највећи број високообразованих људи по броју становника у СФРЈ.

Ј.П.-НРТВ-Босилеград

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*