8. Међународни успон на планину Црноок (1881 м)

Пред нама је међународни успон на Црноок, једна од најзанимљивијих, а свакако највеселија планинарска акција на овим просторима. Организатор акције је Спортско удружење за планинарство „Младост“ Босилеград, а покровитељ акције је општина Босилеград.  Манифестација међународни успон на Црноок, покренута је  2014.године, те је ово осми успон на Црноок (1881 м), највиши врх истоимене планине, који важи за  „кров босилеградског Краишта„.

Учесници ће прећи око 20 км, на стази делимично кружног облика, и савладати висинску разлику од 950 м у успону и исто толико при силаску. Планинари се окупљају у 9 сати  у месту Обе реке, на ушћу Големе реке у Љубатску реку, код моста на 6-ом километру пута Босилеград – Доња Љубата. Широки шумски пут, узводно Големом реком, планинаре доводи до највиших махала Црноштице, које се протежу све до 1300 м надморске висине, што ово село чини једним од највиших насеља у Србији. Из села  се излази на зараван на којој се налази меморијални комплекс „Кинстан“, у част борцима из другог светског рата. Од овог места, следи завршни успон на Црноок. Силазак са Црноока иде у правцу цркве Светог Петра и Павла, испред које ће, на месту Собориште, на пространој пољани, на надморској висини од 1600 м, бити организован бесплатан ручак за све учеснике и богат културно-забавни програм.

„Очекујемо да нам се придруже планинарска друштва из  Сурдулице, Ниша, Власотинца, Лазаревца, Зајечара и Пловдива“, саопштио је председник општине Босилеград Владимир Захариев. Учесницима успона са неколико кореографија представиће се  Фолкорни састав при СД  „Младост“ из Босилеграда,   а сви  ће имати прилике да пробају  локалне специјалитете, банице и кувани  пасуљ.

А.Д.

НРТВ-Босилеград

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*