У току је вакцинација против сезонског грипа

У Дому здравља у Босилеграду наставља се акција вакцинације против сезонског грипа. До сада је вакцинисано 310 особа, на располагању је још 100 доза, саопшила је др. Драгана Димитров. Вакцина је бесплатна и може се добити по налогу изабраног лекара или у Вакцинационом пункту, који предводи др. Димитров.

Реч је о четворовалентној вакцини под називом Ваxигрип Тетра, коју производи Санофи Пастеур. Нова вакцина садржи два соја А и два соја Б вируса грипа и омогућава бољу заштиту. Вакцинација против сезонског грипа препоручује се особама са хроничним болестима срца, плућа или бубрега, дијабетичарима, особама старијим од 65 година, деци, особама из јавних служби (просветни и здравствени радници, полиција и војска…).
Вакцинацију треба започети у периоду јесени, у октобру и новембру, да би у времену настанка епидемије наш организам био спреман за одбрану. Важно је напоменути да је за стварање заштите организма од грипа потребно око 2 до 3 недеље. Правовремено вакцинисање спречава епидемију грипа и додатне здравствене компликације, додаје др. Димитров.

А.Д. – НРТВ-Босилеград

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*