У О.Ш.“Георги Димитров“ обележен Светски дан здраве хране

Основна школа „Георги Димитров“ у Босилеграду обележила је Светски дан хране – 16. октобар.

У оквиру програма „Једносменски рад“, наставница биологије Оливера Евтимова организовала је за ученике 4. разреда централне школе у граду радионицу „Оживљавање плодова“. Деца су израђивала животиње од јабука, грожђа, парадајза, паприке и других аутентичних сорти воћа и поврћа из нашег краја.

Оваква радионица одржана је и за ученике првог разреда у селу Рајчиловци. Током целе недеље на часовима биологије професори су држали предавања о значају правилне исхране за здравље.

Светски дан хране обележава се од 1981. године, у преко 150 земаља света. За датум његовог обележавања, 16. октобар, симболично је узет дан када је 1945. године основана Светска организација за храну и пољопривреду. Дошли смо до тачке у којој се производи довољно хране за све људе на планети.

Упркос томе, у свету око 811 милиона људи гладује. С друге стране, сваки четврти одрасли становник наше планете има прекомерну телесну тежину или је гојазан.

 

Свако од нас понаособ, од најмлађих до најстаријих, може нешто да учини. Заједничким снагама могли бисмо да градимо инклузивнији свет који има одрживу будућност, са људима који својим делима показују емпатију и солидарност.

Ј.П. – НРТВ-Босилеград

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*