„Ускрс на тромеђи 2022“: У Босилеграду 24. априла такмичење за Цара ускршњих јаја

Фестивал „Ускрс на тромеђи 2022“, који по пети пут традиоционално организује Центар културе „Босилеград”, у сарадњи са Општином Босилеград и Спортским савезом, и ове године састоји се из два дела.

Централна манифестација – такмичење у туцању ускршњим фарбаним јајима уз богат културно-уметнички програм биће организована у недељу, 24. априла, са почетком у 10ч. на главној градској раскрсници.

У такмичењу могу учествовати сви грађани и гости наше општине, који ће бити распоређени у 6 старосних категорија – oд најмлађих до најстаријих. Сваки учесник добиће готово јаје за такмичење и поклон, а победници по категоријама добијају телевизоре у боји. Победник у свим категоријама биће проглашен за Цара/Царицу ускршњих јаја, свечано „крунисан“ и награђен електричним тротинетом.

Такмичење у туцању јајима састоји се из три круга. Прва игра „Јаки настављају“ представља квалификацију за следећи круг, за коју је потребно остварити три победе. У другој игри под називом „Кутија среће“ принципом жреба насумично се ваде листићи са исписаним бројевима победничких јаја из претходне игре и такмичари се међусобно такмиче док се не добије победник у свакој категорији. Трећа игра „На младима свет остаје“ представља такмичење победника из свих категорија за освајање титуле Цара ускршеих јаја.

Посетиоци фестивала моћи ће да уживају у сплетовима игара и народним песмама које ће изводити фолклорни ансамбли Дома културе „Босилеград“ и Спортског друштва „Младост“.

У оквиру фестивала, расписан је наградни конкурс који ове године носи назив „Васкршња разнобојност“. Право учешћа имају деца узраста од 3 до 18 година, која ће се такмичити у 4 старосне категорије.

Радови, обојени готови мотиви и цртежи на тему Ускрса, биће представљени на изложби у холу Дома културе у четвртак, 21. Априла, са почетком у 18ч. На основу гласова посетилаца изложбе и стручног жирија биће проглашено по троје најбољих у свакој старосној категорији. Награда за прво место је смарт часовник, за друго караоке звучник, а за треће – школски прибор.

Дванаесторо најбољих биће познато у суботу, а додела награда одржаће се на централној манифестацији, на Ускрс, 24. априла.

Председник општине Владимир Захаријев позвао је све грађане и госте Босилеграда да у недељу, 24. априла у 10ч. дођу на главну градску раскрсницу како би заједно обележили најрадоснији хришћански празник – Васкрс.

Ј.П./НРТВ-Босилеград

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*