„Ускрс на тромеђи 2022“: Владица Митов овогодишњи Цар ускршњих јаја

Фестивал „Ускрс на тромеђи 2022“, који су по пети пут традиоционално организовали Центар културе „Босилеград”, Општина Босилеград и Спортски савез одржан је данас у центру града.

За потребе централне манифестације – такмичења у туцању ускршњим фарбаним јајима,на главној градској раскрсници постављени су штандови на којима је сваки учесник добио готово јаје и мајицу на поклон. Учествовало је 758 такмичара, који су били подељени у 6 старосних категорија – до 7 година, од 8 до 14 година, од 15 до 20 година, од 21 до 45 година, од 45 до 65 година и старији од 65.

Такмичење се састојало из три круга. Прва игра „Јаки настављају“ представљала је квалификацију за следећи круг, за који је било потребно остварити три победе. Сваки такмичар који се пласирао даље добио је симболичан ваучер.

У другој игри под називом „Кутија среће“ принципом жреба насумично субирани листићи са исписаним бројевима победничких јаја из претходне игре и такмичари су се међусобно такмичили док није добијен победник у свакој категорији. Сви победници из другог круга добили су на поклон телевизор, а они су: Ина Динов (до 7 година), Марио Стојанов (8 – 14 год.), Владица Митов (15 – 20 год.), Горан Златков (21 – 45 год.), Драган Митов (45 – 65 год.) и Мите Митов (65+ год.).

 

Трећа игра „На младима свет остаје“ представљала је такмичење победника из свих категорија за освајање титуле Цара ускршњих јаја. Овај круг такмичења одвијао се тако што су се такмичари смењивали на импровизованом трону, а онај који је остао до краја проглешен је Царем ускршњих јаја. Победник финалног такмичења и освајач овогодишње титуле је Владица Митов из с.Рајчиловци.

Председник општине Владимир Захаријев и директор Центра културе „Босилеград“ Војислав Божилов „крунисали“ су победника и уручили му награду – електрични тротинет.

  • Данашња манифестација је била празник за очи. Одзив учесника био је одличан, било је такмичара старијих и од 80 година, гостију из унутрашњости, из Украјине… Заједно са мештанима и гостима Босилеграда на најлепши могући начин прославили смо најрадоснији хришћански празник – изјавио је председник општине Босилеград Владимир Захаријев и искористио прилику да се још једном захвали запосленима у Центру културе и Спортском савезу на организацији, удружењу „Еко-Бос“ и корисницима Прихватног центра који су имали своје штандове са сувенирима.
  • Велико хвала спонзорима – Националном савету бугарске националне мањине у Србији, Марку из Предејана, Чанковићу из Београда, Ђорђевићу из Трговишта и свима који су подржали фестивал – додао је Захаријев и истакао да намера организовања такмичења у туцању јајима у оквиру фестивала „Ускрс на тромеђи“, које је ове године први пут одржано поред наградног ликовног конкурса који постоји већ десетак година, никако није била у циљу опструкције „Међународног дечјег ускршњег фестивала“. „Идеја је била да се у ову врсту такмичења укључе све узрасне категорије. Због тога је наше такмичење почело раније, како би деца могла да учествују и на другом фестивалу“.
  • Драго ми је што смо омогућили мештанима наше општине свих узраста да кроз лепо дружење и забаву прославе данашњи празник – изјавио је Војислав Божилов, директор Центра културе.

У оквиру данашње манифестације, додељене су награде и победницима овогодишњег наградног конкурса „Васкршња разнобојност“. Деца узраста од 3 до 18 година, подељена у старосне категорије, слала су готове обојене мотиве или цртеже на тему Ускрса. Од 102 рада, на основу гласова посетилаца изложбе која је одржана у холу Дома културе у четвртак, 21. априла и стручног жирија,изабранасу по три најбоља у свакој од три категорије (за четврту старосну категорију – средњошколци, није било пријављених).

Победници овогодишњег конкурса су:

  • Стефан Стоименов, Хелена Цеков и Теодора Евтимов (деца из вртића и предшколског узраста),
  • Максим Анастасов, Михајло Спасић и Леонтина Симеонов (млађи основци),
  • Клара Тасев, Даријан Стоименов и Софија Петков (старији основци).

Награда за прво место је смарт часовник, за друго караоке звучник, а за треће – школски прибор.

Посетиоци фестивала моглису да уживају и у сплетовима игара у извођењу фолклорнихсастава Дома културе „Босилеград“ и Спортског друштва „Младост“.

Ј.П./НРТВ-Босилеград

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*