Фото: Традиционално обележено Богојављење у Босилеграду

Игор Василов (42) из Босилеграда овогодишњи је победник такмичења у вађењу Часног крста из реке Драговиштице.

 

 

 

Обележавање данашњег празника у градском храму „Рођење Пресвете Богородице“ почело је служењем празничне литургије, након које је протојереј Зоран Стојанов обавио чин освећења Богојављенске водице у црквеној порти.

Традиционално у 10ч. код некадашње бензинске пумпе протојереј Стојанов осветио је Часни и Животворни крст, дајући благослов такмичарима. У овогодишњем надметању учествовало је  12 људи, а Општина и Спортски савез општине Босилеград обезбедили су медаље за све учеснике. Црквена општина Босилеград је победнику уручила освећени дрвени крст и новчану награду.

Вађење Часног крста, који представља симбол здравља за све који учествују у овом светом чину и овог пута изазвао је велико интересовање босилеграђана. У нашем граду се редовно организује од 2005. године, без обзира на временске прилике.

Велики хришћански празник Богојављење свечано је обележен и у неким селима. Празничну литургију и свећење водице у храму „Вазнесење Господње“ у с.Рајчиловци служио је отац Јоан, након чега је одржано такмичење у вађењу Часног крста. Победник је Мики Зарев (26) из насеља Лалош, кога је црква наградила освећеном иконом.

Велико освећење Богојављенске водице организовано је и за мештане с.Доња Љубата испред цркве „Вазнесење Господње“.

Ј.П.-НРТВ-Босилеград

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*