Традиционална приредба за дочек босилеградских првака

У школској 2022/23. години у први разред O.Ш.“Георги Димитров“ у Босилеграду уписано је укупно 40 ученика. У централној школи у граду наставу ће похађати 29 ђака – 5 на матерњем бугарском језику и 24 на српском. Девет ученика првог разреда учиће у четвороразредној школи у с.Рајчиловци, а по један у селима Рибарци и Груинци.

У новој школској години у нашој општини ће бити укупно 328 основаца – 249 у централној школи у граду, а 79 у подручним четвороразредним и осморазредним школама у селима – Рајчиловци 35, Бистар 14, Доња Љубата и Обе реки 8, Горња и Доња Лисина 7, Горња Љубата 5, Паралово 4, по један у селима Радичевци, Млекоминци, Извор, Груинци, Рибарци и Гложије . У свим разредима централне школе постојаће одељење на бугарском језику.

Први дан школе почео је интонирањем химне „Боже правде“, након чега jе ученике, родитељe и колеге поздравила директорка школе Снежана Апостолов.

“Добродошли у чаробни свет образовања, маште, љубави и пријатељства. На прагу сте нечег новог, лепог и узбудљивог што ће променити ваш живот и оставити траг у вашим срцима“, изјавила је у обраћању првацима.

Срећан почетак школске године ученицима је пожелео и председник општине Владимир Захаријев.

„Желим вам да се једног дана нађете на мом месту или на месту директорке школе. Још једном позивам све да трезвено размисле и схвате колико је важно да дамо свој допринос очувању матерњег бугарског језика“.

Традиционално, на отвореној сцени у школском дворишту ученици четвртог разреда приредили су културно-забавни програм.

Председник Националног савета бугарске националне мањине у Србији Стефан Стојков честитао је ученицима и наставницима успешну нову школску годину, а затим заједно са председником Захаријевим свим првацима поделио ранчеве, свеске и приручнике са правилима у саобраћају.

Школска година у целој Србији почела је непосредном наставом, а надлежни ће редовно пратити ситуацију, изјавио је ресорни министар Бранко Ружић. Прво полугодиште биће завршено 30. децембра, а друго ће трајати од 23. јануара до 6. јуна за осмаке, односно до 20. јуна за ученике од првог до седмог разреда.

40 предшколаца у Босилеграду

У току школске 2022/23. године предшколско образовање у општини Босилеград похађаће укупно 40 деце – 29 у граду, 8 у селу Рајчиловци, по једно у селима у Доња Љубата, Рикачево и Мусуљ.

Новим наставним планом и програмом под називом „Године узлета” предвиђено је да се настава за децу предшколског узраста одржава сваког радног дана од 6 до 15 часова, у две групе, у просторијама основне школе, рекла је Марина Спасова, директорка вртића „Дечја радост“.И ове године услуге вртића у граду користиће и деца узраста од 3 до 5,5 година, која су подељена у две старосне групе, са целодневним боравком од 6 до 15 часова. Она ће, због реконструкције зграде вртића, бити смештена у просторијама Центра културе.

Ј.П. – НРТВ-Босилеград

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*