Стефан Стојков присуствовао седници Републичког савета за националне мањине

Стефан Стојков, председник Националног савета бугарске националне мањине у Србији присуствовао је седници Савета за националне мањине, која је одржана прошлог петка у Влади Србије.

Председница Владе Ана Брнабић констатовала је да ће нови Акциони план за остваривање права националних мањина позиционирати Србију као земљу која у потпуности поштује права свих националних мањина. Унапређење људских и мањинских права и нулта толеранција према дискриминацији било које врсте остају главни циљеви којима Србија стреми, наводи се у саопштењу.

Буџетски фонд за националне мањине и ове године износи 30 милиона динара, приоритетна област је култура. Циљ ће бити унапређење и јачање културно-језичког идентитета националних мањина.

Представници националних савета су изнели предлог да се одложе избори за националне савете националних мањина који су планирани у истом периоду као и попис становништва. Ресорна министарка Гордана Чомић рекла је да ће Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог имати консултације са свим надлежним органима у вези предлога Координције. Министарка Чомић је додала да је Министарство посвећено решавању свих проблема националних мањина кроз дијалоге и јачање међусобног поверења у духу толеранције.

Ј.П. – НРТВ-Босилеград

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*