Светски дан добровољних давалаца крви

Светски дан добровољних давалаца крви обележава се сваке године 14. јуна у циљу подизања свести о глобалној потреби за сигурном и безбедном донацијом крви и начину како би сви могли да дају свој допринос. Овогодишњи слоган “Давање крви је чин солидарности“ доказ је да давалаштво крви јача дух заједништва и да здравствени систем може несметано да функционише само уколико има довољно сигурне крви.

Општина Босилеград и локална организација Црвеног крста годинама организују акције добровољног давалаштва крви за потребе Инстутута за трансфузију крви у Нишу и ВМА у Београду, на које се традиционално одазове велики број наших суграђана. Према речима Руске Божилове, секретарке босилеградског огранка Црвеног крста, у прошлој години је у оквиру ових акција прикупљено око 350 јединица крви. Међу најредовнијим даваоцима су Бранко Рангелов, који је до сада више од сто пута донирао драгоцену течност и Весна Миланов, која се акцији одазвала више од 90 пута.

Божилова је позвала све људе добре воље да се у што већем броју одазивају акцијама добровољног давалаштва крви и најавила да ће, након двогодишње паузе због пандемије изазване корона вирусом, крајем године поново бити организована подела захвалница добровољним даваоцима.

НРТВ-Босилеград

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*