Светски дан добровољних давалаца крви – 14. јун

Светски дан добровољних давалаца крви обележава се сваке године 14. јуна у циљу подизања свести о глобалној потреби за сигурном и безбедном донацијом крви и начину како би сви могли да дају свој допринос. Ове године прославља се јубилеј – две деценије од овог установљеног најхуманијег дана у години широм планете, а с тим у вези је и овогодишњи слоган „20 година прославе давања: Хвала вам добровољни даваоци крви!”, под чијем окриљем се одаје признање свим несебичним људима који дају крв, зарад туђег добра.

Волонтери босилеградског Црвеног крста су овим поводом делили флајере како би подстакли све грађане који до сада нису то учинили, да се прикључе породици најхуманијих. Општина Босилеград и Црвени крст годинама организују акције добровољног давалаштва крви за потребе Инстутута за трансфузију крви у Нишу и ВМА у Београду, на које се традиционално одазове велики број наших суграђана. Према речима Руске Божилове, секретарке босилеградског огранка Црвеног крста, у прошлој години је у оквиру ових акција прикупљено 315 јединица крви.

Божилова је позвала све људе добре воље да се у што већем броју одазивају акцијама добровољног давалаштва крви и најавила да ће прва следећа акција бити организована 2. јула.

НРТВ-БОСИЛЕГРАД

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*