Пројекат Општине Босилеград и Help: Помоћ при запошљавању и самозапошљавању угрожених група

Општина Босилеград и немачка невладина хуманитарна организација Хелп потписали су уговор о сарадњи за реализацију пројекта „Помоћ при запошљавању и самозапошљавању угрожених група”, који финансира Шведска влада преко Шведске агенција за међународну развојну сарадњу Сида.


Циљ пројекта је допринос смањењу сиромаштва, социјална инклузија, одрживи економски развој, као и остваривање достојанствених услова рада за све обезбеђивањем бољег приступа тржишту рада и запошљавању.
Босилеграду ће бити подрвано најмање 25 лица биће подржано грантовима у опреми просечне вредности 2 000 и 3 600 евра у започињању или развоју њихових пословних делатности. Тиме се побољшавају могућности угрожених категорија становништва са посебним нагласком на групе у повећаном ризику од сиромаштва и социјалне искључености, дугорочно незапослени млади, жене, рурално становништво, вишечлане породице, ниже образоване и мањинске групе.
У првој једногодишњој фази овог пројекта, укупна вредност директних улагања донаторских средстава у Босилеграду износи више од 61 хиљаде евра – учешће Хелпа је 62%, Општина Босилеград обезбеђује 28%, док ће учешће физичких лица бити 10% од укупне вредности одобрених средстава.
Председник Општине Владимир Захаријев је истакао да је учешће у пројекту резултат залагања наше општине и подвукао изузетну сарадњу Општине Босилеград са овом организацијом на реализацији претходних пројеката. Додао је да сви заинтересовани могу да се пријаве у Општини Босилеград, а да ће 8. 9. и 10. новембра бити организоване презентације пројекта у Сали за састанке у згради општине.
Укупна вредност пројекта „Помоћ при запошљавању и самозапошљавању угрожених група” је 2.876.000, а финансира га Шведска Влада преко организација Сиде. Пројекат ће се реализовати од јула 2021. до краја јуна 2025. године у 16 градова и општина Србије.
П.Л.Р.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*