Представници Националног савета бугара у Србији посетили НС мађара

Делегација Националног савета бугарске националне мањине у Србији на челу са председником Стефаном Стојковим и представницима Општине Босилеград, Општине Цариброд, Општине Бабушница и села Звонци 28. маја била је у једнодневној посети Националном савету мађарске националне мањине у Суботици.

Посета представника бугарске националне мањине Суботици представља наставак одличне сарадње са мађарском заједницом у Србији.

Током уводне речи Стојков је изјавио да ова два савета имају одличну сарадњу већ дуги низ година још од 2003 г. када је председник НС бугарске националне мањине био Aнгел Јосифов из Димитровграда.

Да су јако важни билатерални односи између два савета националних мањина, као и сарадња НС са међународним организацијама и државом матицом истакао је и председник мађарског НС у Србији Јене Хајнал.

Присутнима се обратио и Емил Лулић, правни саветник НС мађарске националне мањине и Зузана Павликова, виша саветница за питања националних мањина Мисије ОЕБС у Србији. Након поздравних речи уследио је рад у тематским групама на пољу образовања, службене употребе језика и писма, културе и информисања, што је и био циљ ове посете односно размена искустава, стицање нових знања и остваривање сарадње.

 

,,Од мађарске мањине можемо много тога да научимо, између осталог и то како да се изгради боља сарадња и обезбеди снажнија подршка матичне земље’’, рекао је Стојков и захвалио се домаћинима на позиву, Мисији ОЕБС у Р. Србији на финансирању целог овог студијског путовања, као и амбасадору Мисије ОЕБС-а Јану Братуу, чија је посета општини Босилеград и НС бугарске националне мањине најављена за уторак.

Након радионице делегација бугарске националне мањине је у Суботици обишла неколико образовних и културних установа, Мађарску медијску кућу, а своју посету је завршила у седишту Националног савета мађарске националне мањине.

Н.С. – НРТВ-Босилеград

 

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*