Председник ромског Националног савета у посети Босилеграду

У оквиру плана и програма обиласка ромских насеља, делегација Националног савета ромске националне мањине у Србији данас је у посетила општину Босилеград.

Председник ромског Националног савета Далибор Накић, генерални секретар Дејан Влајковић и председница Извршног одбора Пава Чабриловски имали су радни састанак са председником општине Владимиром Захаријевим и председником Националног савета бугарске националне мањине Стефаном Стојковим. Након тога, заједно су обишли насеље Лалош, у којем живи око 250 припадника ромске националности.

„Насеље Лалош има асфлатиране путеве, водовод, део насеља има и канализацију, доста мештана је запослено у јавним предузећима, очигледно је да овде влада добра међунационална клима. Увек има простора за побољшање животних услова, а наш Национални савет је спреман да помогне општини Босилеград у томе“, изјавио је Накић.

Један од циљева посете, према његовим речима, је и упознавање припадника ромске националне заједнице са афирмативним мерама образовања Владе Србије при упису у средње школе и високошколске установе, као и са могућношћу стипендирања средњошколаца.

Стојков је истакао одличну сарадњу ромског и бугарског Националног савета, која ће бити интензивирана у будућности и додао да су Роми у нашој општини укључени у ширу друштвену заједницу на сваки начин.

„Ми смо браћа и спремни смо да им максимално помогнемо у сваком тренутку“, додао је председник општине Захаријев.

Накић је позвао све припаднике ромске националности да се слободно изјасне као Роми, за шта не постоје никакве препреке. Такође, да се упишу у посебни Бирачки списак, како би могли да учествују у изборима за Националне савете који ће се одржати до краја године.

Ј.П. – НРТВ-Босилеград

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*