Председник Мађарског националног савета у посети Босилеграду

Председник Мађарског националног савета, Јене Хајнал, у пратњи председнице Извршног одбора и секретара Националног савета, Анике Јерес и Емила Лулича, био је у дводневној посети Босилеграду.

На позив председника Националног савета бугарске националне мањине у Србији, Стефана Стојкова, по први пут посетили су нашу општину, присуствујући завршници овогодишњег Међународног фолклорног фестивала „Босилеградско краиште пева и игра“. У оквиру синоћњег концерта, босилеградска публика је имала прилику да види културно-уметнички програм у извођењу Мађарског културног центра „Кодаљ Золтан“ из Бачке Тополе.

Након званичног састанка са руководством Општине Босилеград, на челу са председником Владимиром Захаријевим, делегација Мађарског националног савета обишла је образовне институције и културне установе – Гимназију, Народну библиотеку „Христо Ботев“, Грнчарску радионицу при Центру за културу Босилеград, као и НРТВ Босилеград.

Стефан Стојков, председник НС бугарске националне мањине, захвалио се представницима Мађарског националног савета на посети, истакавши да је сарадња ова два национална савета на изузетном нивоу.

По речима Јенеа Хајнала, председника Мађарског националног савета, општина Босилеград може да послужи као пример како би једна заједница требало да организује, чува и презентује своје традиционалне вредности.

Ј.П.

НРТВ-Босилеград

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*