Повећање енергетске ефикасности зграде општине Босилеград

Председник СО Босилеград Славчо Владимиров и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић у Смедеревској Паланци потписали су уговор о додели средстава за улагање у повећање енергетске ефикасности зграде општине Босилеград.

“Укупна вредсност пројекта износи преко 10 милиона динара који ће бити искоришћени за постављање термичког омотача и лед светала на згради Општине, у циљу смањења трошкова за енергенте и заштите животне средине”, изјавио је координатор пројекта и члан Општинског већа Даниел Зарев. “Ово је још један резултат успешне сарадње председника општине Владимира Захаријева и државног врха. Са колегом Данијелом Милановим наставићемо на изради нових пројеката и аплицирању на јавним позивима”, додао је Зарев.

Општина Босилеград је једна  од 38 локалних самоуправа које су на јавном позиву добиле средства за улагање у повећање енергетске ефикасности у јавним објектима. Пројекти укључују основне школе, зграде општина, домове културе, вртиће, центар за социјални рад, јавно осветљење, као и инсталацију фотонапонских система и соларних панела за производњу електричне енергије. Укупна вредност пројеката износи милијарду 120 милиона динара, од чега је 687 милиона динара обезбеђено из средстава Министарства, а остатак је учешће локалних самоуправа.

Министарка Михајловић је објаснила да све што се уради кроз овај пројекат значи здравију животну средину и уштеду енергије од 30 до 50 одсто годишње, у зависности од примењених мера. Навела је да ће на годишњем нивоу уштеда у потрошњи електричне енергије бити девет милиона кWх, а очекивано смањење емисије угљен-диоксида приближно 4.500 тона годишње.

Ј.П. – НРТВ-Босилеград

Фото: facebook.com/daniel.zarev

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*