Отворен Међународни фолклорни фестивал „Босилеградско краиште пева и игра“

Тринаесто издање Међународног фолклорног фестивала „Босилеградско краиште пева и игра“, који се традиционално одржава од 27. јула до 2. августа у организацији Центра културе „Босилеград“, под покровитељством Општине Босилеград отворено је синоћ концертом на отвореној сцени у школском дворишту.

Након дефилеа учесника централним градским улицама и химне фестивала, манифестацију је званично отворио Воислав Божилов, директор Центра културе.

На првој фестивалској вечери, поред фолклорних састава Центра за културу „Босилеград“ и СД „Младост“, наступила су културно-уметничка друштва „П.П.Његош“ из Ловћенца, „Абрашевић“ из Параћина и „Моравац“ из Горњег Видова код Параћина. Пред босилеградском публиком смењивале су се кореографије игара из Црне Горе, Шумадије, са Косова, као и из нашег краја.

Традиционално су одржана такмичења у надигравању парова, избор за мис и мистера вечери, као и за најлепшу ношњу. Након неколико кругова надигравања у реченици, стручни жири је одлучио да су синоћње победниице Сања Владимиров и Тања Иванов испред СД „Младост“ из Босилеграда. За мис и мистера вечери проглашени су Марина Микић и Мартин Станковић, чланови КУД „Моравац“ из Горњег Видова. Ношња свекрве из околине Гњилана, коју је представила Мина Марјановић из КУД-а „Абрашевић“ из Параћина, изабрана је за најлепшу.

„Најдуже коло“ ће и ове године бити организовано 30. јула, у суботу, у центру града. По први пут у оквиру фестивала, у организацији Риболовачког удружења „Поточна пастрмка“ на реци Драговиштици биће одржано такмичење у пецању „Рибљи котлић“. На Светог Илију, 2. августа, учесници ће посетити села Г.Лисина и Извор, где се одржавају сабори уз богат културно-уметнички програм.

До 2. августа у школском дворишту ће бити изложен и штанд са сувенирима које су израдили запослени у општинским удружењима „Еко-Бос“ и „Глас жена“. Спонзори манифестације су Општина Босилеград, Национални савет бугарске националне мањине у Србији, Министарство културе и информисања Р.Србије, Ивиком холдинг из Жагубице и АД „Црна трава“ из Лесковца. У реализацији фестивала учествују О.Ш.“Георги Димитров“, Дом ученика, Дом здравља, Полицијска станица, Спортски савез општине Босилеград, Комунално предузеће „Услуга“.

Председник општине Владимир Захаријев позвао је све грађане и госте Босилеграда да дођу на манифестацију и наредних седам дана уживају у богатом културно-уметничком програму и дружењу уз звуке традиционалне музике из нашег краја и региона.

Концерти почињу сваке вечери у  20ч. на сцени у школском дворишту, након дефилеа учесника централним градским улицама.

Ј.П. – НРТВ-Босилеград

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*