Одржан 9. Међународни успон на врх Црноок

Око 100 планинара и љубитеља природе из Србије, Бугарске и Северне Македоније учествовало је у Деветом међународном успону на врх Црноок, који je протеклог викенда организовалo Планинарско спортско друштво „Младост“, под покровитељством председника општине Босилеград Владимира Захаријева.

Успон је почео са места Обе реке, одакле су планинари кренули широким шумским путем до највиших махала Црноштице, које се протежу све до 1300 м надморске висине, што ово село чини једним од највиших насеља у Србији. Из села  су изашли на зараван на којој се налази меморијални комплекс „Кинстан“, у част борцима из Другог светског рата. Са овог места је почео завршни успон на „кров босилеградског краишта“, који се налази на 1881 метру надморске висине.  Укупна дужина руте у оба смера је око 23 километра, а разлика у висини између почетне и завршне тачке успона је близу 1.000 метара.

Због лоших временских услова, председник општине Владимир Захаријев је учесницима уручивао захвалнице у Дому ученика у с. Доња Љубата. Након тога су уживали у локалним специјалитетима, а за веселу атмосферу побринули су се чланови фолклорног састава при СД „Младост“.

Посебне дипломе уручене су најстаријем и најмлађем учеснику акције – 80-огодишњем Звонимиру Бачварском из Скопља и 12-огодишњем Јанију Георгиевом из места Земен у Бугарској.

Ј.П. – НРТВ-Босилеград

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*