Одржан стручни семинар „На Дукату пчеле брује“

Други стручни семинар „На Дукату пчеле брује“ одржан је данас у просторијама СО Босилеград, у организацији Савеза пчеларских организација Србије, општине Босилеград и Друштва пчелара „Радилица“ из Босилеграда.

Четрдесетак пчелара из Босилеграда и других градова у Србији поздравио је председник општине Владимир Захаријев, који се такође бави пчеларством. Теме семинара биле су Тиха смена матица, Могуће мере у борби против утицаја климатских промена на пчеларство и Употреба СМС вага у модерном пчеларењу. Предавачи су били Родољуб Живадиновић и Миљко Шљивић, председник и бивши председник СПОС и Никола Јовановић, представник фирме СМС ВАГА из Крушевца. Међу учесницима је био и председник бугарског Савеза пчелара Михаил Михалов.

Председник Друштва пчелара ”Радилица” из Босилеграда Слађан Дончев истакао је важност организованог приступа производње меда и пласирања на тржиште.

„Наше удружење броји 27 чланова, који имају одређене бенефиције попут коришћења машина за мерење шећера, прављење погача и топлљење воска. Такође, чланови Савеза су ове године могли да купе шећер по повољнијој цени. Позивам све који се баве узгојом матица и производњом меда да се прикључе удружењу“, изјавио је Дончев.

Пре две године у Рачи Крагујевачкој отворена је прва фабрика за пријем и прераду меда у Југоисточној Европи, у којој чланови пчеларских удружења могу да продају своје тржишне вишкове меда. На тај начин се обезбеђује лакши пласман робе, без посредника. Према речима Дончева, они за сада откупљују само багремов мед, који босилеградски пчелари производе у малим количинама, па би им значила помоћ око пласмана ливадског меда на тржиште.

Друштво пчелара ”Радилица” из Босилеграда слави 20 година постојања, а овај јубилеј је обележен ручком код Цркве Свете Тројице у с.Извор за све учеснике семинара.

Ј.П. – НРТВ-Босилеград

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*