Одржан Међународни сабор „Краиште 2022“ на Голешу

У организацији општина Босилеград и Крива Паланка, јуче je на Тромеђи између Србије, Бугарске и С. Македоније, у селу Голеш, одржан  Међународни сабор „Краиште 2022“.

Манифестација од 2005. године окупља Бугаре, Србе и Македонце, али је ове године бугарска страна отказала учешће. Након подизања застава и интонирања химни Србије и С.Македоније, сабор су отворили председници општина Босилеград и Крива Паланка, Владимир Захаријев и Сашко Митовски, у присуству министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Македоније Љубча Николовског.

„2005. године смо први пут организовали сабор  и прикупили скоро 5.000 потписа за отварање граничног прелаза између Србије и Македоније на овом месту, што је неколико година касније реализовано. Овај догађај је доказ да смо један народ и да наше земље имају одличну  сарадњу. Надамо се да ће једног дана границе бити трајно укинуте у уједињеној Европи.“ Овим речима присутне је поздравио председник општине Босилеград Владимир Захаријев.

„Као први суседи у пограничној регији и прави пријатељи, годинама сарађујемо, радујемо се успесима и заједно славимо празнике, што ћемо наставити и убудуће“, изјавио је председник општине Крива паланка Сашко Митовски.

Љубчо Николовски, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике С.Македоније напоменуо је да су надлежни упознати са стварним потребама и проблемима становништва и да обе стране раде на побољшању услова живота у овом крају. Ово се посебно односи на инвестиције у унапређење и изградњу локалних и регионалних путева. 

Од почетка председничког мандата Владимира Захаријева, асфалтирано је 27 км пута према селу Голеш, а ради се на томе да буде асфалтирана комплетна деоница до границе са С.Македонијом.

У оквиру културног програма учествовали су босилеградски фолклорни састави Центра за културу и Спортског друштва „Младост“, као и састав „Фолклористи“ из Криве Паланке.

Ј.П. – НРТВ-Босилеград

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*