Обележен Међународни дан толеранције у О.Ш.“Георги Димитров“

Поводом Међународног дана толеранције, 16.новембра, О.Ш.“Георги Димитров“ организовала је информативно-едукативно предавање на тему толеранције, равноправности и уважавања различитости. Након тога, одржано је и предавање поводом Светског дана борбе против дијабетеса, који се обележава 14.новембра.

У ђачкој кухињи, за ученике старијих разреда и наставнике, Лазар Стојнев, стручни сарадник је уз помоћ чланова Ученичког парламента одржао презентацију о дискриминацији и толеранцији, како се прихватају туђи ставови, вреднује мишљење другог, поштују и уважавају другачији од нас. Толеранција представља прихватање различитости у најширем смислу и свест да свако људско биће заслужује поштовање. Заједно смо дошли до закључка да негујући праве вредности, чинимо живот лепшим и богатијим, да би требало да размислимо пре него што нешто кажемо, разумемо друге и уважавамо туђе мишљење.

Ученици су у сарадњи са наставницима израдили паное, који се налазе у холу школе и који ће их свакодневно подсећати на важност толеранције.

Данас је одржана и презентација поводом Међународног дана борбе против дијабетеса, који се обележава 14.новембра. Данијела Спасова, професорка биологије и спец. др Маја Василов, педијатар у босилеградском Дому здравља говориле су о томе шта је дијабетес, који поприма облике епидемије као најборјнија незаразна болест. Упознале су присутне са типовима дијабетеса, факторима ризика за његов настанак, симптомима, последицама и начинима на које се болест може држати под контролом. Приказан је кратки филм у којем су деца оболела од дијабетеса изнела своје искуство о животу и борби са овом болешћу. На крају предавања, измерен је ниво шећера у крви неколицини ученика уз савете о здравом начину живота и превенцији у циљу спречавања настанка дијабетеса.

Ј.П.-НРТВ-БОСИЛЕГРАД

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*