Обележено Богојављење у Босилеграду

Подвигом вере Маријан Антанасов (24) из Босилеграда као најбржи такмичар понео је титулу овогодишњег Носиоца Богојављенског крста.

„Бог се јави“ традиционални је поздрав који се данас чуо међу такмичарима, гледаоцима и верницима који су се окупили да испрате традиционално богојављенско вађење Часног крста из реке Драговиштице.

Обележавање празника у градском храму „Рођење Пресвете Богородице“ почело је служењем празничне литургије, након које је протојереј Зоран Стојанов говорио о значају дана када је Бог објавио Господа Исуса Христа као Спаситеља. Уследио је чин освећења водице у црквеној порти.

Традиционално у 10ч. код некадашње бензинске пумпе протојереј Стојанов осветио је Часни и Животворни крст, дајући благослов такмичарима.

Ове године за Часни крст борило се  32 људи, а најмлађи учесници били су 12-годишњи Михајло Николов и 14-годишњи Михајло Илиев. Међу такмичарима се нашао и председник Националног савета бугарске националне мањине Стефан Стојков. Општина Босилеград и Спортски савез обезбедили су медаље за такмичаре, а Црквена општина Босилеград је победнику уручила освећени дрвени крст и новчану награду.

Вађење Часног крста, који представља симбол здравља за све који учествују у овом светом чину и овог пута изазвао је велико интересовање босилеграђана. У нашем граду се редовно организује од 2005. године, без обзира на временске прилике.

Велики хришћански празник Богојављење свечано је обележен и у неким селима. Празничну литургију и свећење водице у храму „Вазнесење Господње“ у с.Рајчиловци служио је отац Јоан, након чега је одржано такмичење у вађењу Часног крста. Победник је мештанин Новица Николов (28). Велико освећење Богојављенске водице организовано је и за мештане с.Доња Љубата испред цркве „Вазнесење Господње“.

Ј.П.-НРТВ-БОСИЛЕГРАД

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*