Обележена 81. годишњица оснивања босилеградске Гимназије

Босилеградска Гимназија данас је обележила 81. годишњицу оснивања културно-уметничким програмом у Великој сали Центра културе Босилеград.

У уводном говору, водитељи програма упознали су присутне са историјатом инстутиционалног образовања у нашем крају, као и отварањем Гимназије.

Након тога присутне је поздравио директор Гимназије Владимир Григоров.„Претходне две године морали смо да добијемо битку на два поља – једно је увођење електронских дневника и дигитализација наставе, што је веома успешно одрађено, а друго је пандемија коју смо такође успешно пребродили. Имамо разлога за задовољство постигнутим резултатима, али истовремено и тежак задатак за убудуће“, изјавио је Григоров.

Даниел Зарев, члан Општинског већа честитао је данашњи празник професорима и ученицима у име локалне самоуправе, председника општине Владимира Захаријева и председника Националног савета бугарске националне мањине у Србији Стефана Стојкова, који су били спречени да присуствују данашњој манифестацији због унапред заказаних обавеза. Предао је директору Гимназије на даљу надлежност и поступање Одлуку НС бугарске националне мањине о враћању првобитног назива Гимназији „Кнегиња Марија Лујиза“.

У наставку програма ученици су рецитовали стихове на бугарском и српском језику, изводили познате музичке нумере и модерне плесове.

Током ове седмице одржани су турнири у малом фудбалу, одбојци, скоку у даљ, стоном тенису, шаху. Као и сваке године, поводом годишњице школе, организовани су ликовни, литерерни и фото конкурс. Директор Гимназије је данас најбољима уручио признања и књиге.

Босилеградска Гимназија је по први пут отварила врата под називом „Кнегиња Марија Лујза“ 5. новембра 1941. године указом бугарског цара Бориса III. После 1945. године променила је назив у Гимназија Иван Караиванов, а од 1990. године до данас ради под именом Гимназија. Ова образовна установа дала је највећи број високообразованих људи по броју становника у СФРЈ.

Ј.П. – НРТВ-Босилеград

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*