Обележавање Светог Саве у босилеградским школама

О.Ш.“Георги Димитров“ и босилеградска Гимназија традиционално су обележиле школску славу – Свети Сава.

Поводом празника посвећеном просветитељу и првом архиепископу Српске православне цркве – Светом Сави, данас је у спортској сали основне школе у граду организован културни програм.

 

Свечаност је почела химном посвећеној Светом Сави  у извођењу школског хора, након чега се присутнима обратила директорка школе Снежана Апосотолов.

„Свим колегама и ученицима честитам данашњи празник. Последњих неколико година обележавамо га кроз дружење, игру, квиз, упознавање и сазнавање. Хвала свима који су учествовали у припреми програма, јер на тај начин унапређујемо разумевање, поштовање и сарадњу, ширимо љубав и другарство“, изјавила је директорка Апостолов.

Свечаности су присуствовале и гошће из Софије, Иглика Ангелова и Искра Владимирова, наставнице разредне наставе у пензији, које се баве трансграничном сарадњом и пројектима у области образовања.

У такмичарском делу програма, за ученике од 5. до 8. разреда организован је квиз са питањима о животу и делу Светог Саве, али и питањима из опште културе. Након тога одржано је и такмичење у музичко-забавним играма, као што су препознавање музичких композиција, музичка столица, провлачење кроз обруч… У сарадњи са Спортским друштвом „Младост“,за ученике виших разреда током наредне недеље биће организован и шаховски турнир.

Ученици који похађају веронауку у пратњи наставника присуствовала су јутрос празничној литургији у Саборном храму „Рођења Пресвете Богородице“ након чега је пререзан славски колач који су деца припремила.

Млађи основци су на часу упознати са ликом и делом Светог Саве, док је јуче пригодним програмом празник обележен и у подручним школама.

mde

Потрадицији, у ђачкој кухињи организована је прослава и резање славског колача којима, поред наставног особља, присуствују и представници јавних установа у нашој општини.

Савиндан је обележен и у босилеградској Гимназији, читањем реферата о животу и делу Светог Саве и резањем славског колача.

Васпитачи ПУ „Дечја радост“ јуче су у дечјој играоници одржали говорну и ликовну радионицу посвећену празнику за малишане предшколског узраста и млађе и за њихове родитеље.

Ј.П.-НРТВ-БОСИЛЕГРАД

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*