Завршена трећа фаза пројекта „Формирање дигиталног центра и дигитализација грађе асоцираних установа“

Резултати  треће фазе пројекта „Формирање дигиталног центра и дигитализација грађе асоцираних установа“ представљени су на пресконференцији одржаној јуче у Свечаној сали Центра културе у Босилеграду.

Ову фазу пројекта, чији је реализатор Установа Центар културе Босилеград, суфинансирали су Министарство културе и информисања Републике Србије са 300.000 динара, Општина Босилеград са 60.000 динара, уз учешће Центра културе Босилеград сопственим средствима у износу од 17.000 динара.

У оквиру пројекта „Формирање дигиталног центра и дигитализација грађе асоцираних установа“ Центар културе набавио је неопходну техничку опрему – компјутер и сервер са пратећим оперативним системом, са којом је извршена дигитализација свих бројева листа „Братство“, објављених у периоду од 1959. до 2012. године, као и 11 књига из завичајног фонда Народне библиотеке „Христо Ботев“ у Босилеграду.  Реализатори пројекта су саопштили да планирају комплетну дигитализацију завичајног фонда Народне библиотеке.

На пресконференцији презентовани су и резултати пројеката „Дигитално крајиште – дигитализација завичајног фонда“ и „Културна баштина у служби социјалне кохезије – друга фаза“. Финансијска средства за ове пројекте у целости је обезбедила Општина Босилеград.

Дигитализовано и адекватно репрезентовано културно наслеђе омогућиће научно-истраживачки рад и допринети очувању националног идентитета и културне разноврсности националних заједница нашег поднебља.

Ј.П.

Фото:НРТ-Босилеград

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*