Видео: Заштитник грађана Републике Србије посетио Босилеград

Зоран Пашалић, заштитник грађана у Републици Србији, посетио је Босилеград. У Свечаној сали Дома културе представљен је Посебни извештај о службеној употреби бугарског језика и писма.

Поред заштитника грађана и председника општине Владимира Захаријева, присутнима се онлајн, путем Зоом платформе, обратио и амбасадор Јан Брату, шеф Мисије ОЕБС-а у Републици Србији.

Закључак Стручне службе заштиника грађана на основу достављених података је да не постоје ни правне ни кадровске препреке да припадници бугарске националне мањине користе матерњи језик у службеној употреби. С друге стране, може се констатовати да не постоји велико интересовање да се ова права остварују. Заштитник грађана упућује мишљење да Национални савет треба да, у сарадњи са локалним самоуправама, спроведе информативну кампању у циљу промовисања права припадника бугарске националне мањине у области службене употребе језика и писма.

 

Стефан Стојков, председник НС бугарске националне мањине говорио је о активностима Савета у области службене употребе језика и писма и позвао све припраднике бугарске националности у Србији да активно учествују на Попису становништва следеће године.

Ј.П.

НРТВ-Босилеград

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*