Босилеградски Дом здравља добио нових 50 доза вакцине против грипа

,,У наш Дом здравља прошле недеље дистрибуирано је нових 50 доза вакцина, које су четворовалентне и могу се аплицирати свим узрасним категоријама становништва, од којих је седам већ дато’’ изјавила је др Драгана Димитров. Сезонски грип обично се јавља крајем децембра, почетком јануара, али с обзиром на то да је потребно две до три недеље да би се створио имунитет против грипозног вируса грађани се саветују да се што пре вакцинишу.

,,Посебно саветујемо да се вакцинишу сви хронични пацијенти, пацијенти са метаболичним и малигним обољењима, труднице, као и сви старији од 65 година. Такође, препорука је да је приме запослени у јавним службама и установама социјалне заштите“, истакла је др Димитров и додала да је вакцинација против грипа не само важна за индивидуалну заштиту, већ и за колективну заштиту грађана.
Од почетка октобра, од када је званично почела вакцинација, у босилеградском Дому здравља, вакцинисано је 350 грађана. Подсећамо, да вакцине имају различиту ефикасност према узрасним категоријама, али да се код вакцинисаних у случају оболевања развија блажа клиничка слика и смањује могућност компликација.

Н.С.-НРТВ-Босилеград

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*