Босилеградски Дом здравља богатији за два возила

Два нова возила, комплетно опремљен нови санитет – комби и теренско возило за превоз пацијената од данас се налазе на располагању босилеградском Дому здравља.

Директор Дома здравља у Босилеграду др Горан Василов саопштио је да је Министарство здравља Р.Србије донирало Дому здравља у Босилеграду ново комби возило – реанимобил (Citroen jumper), комплетно и најсавременије опремљен за превоз тешких и најтежих пацијената, у вредности од 7 милиона динара. Такође, и једно теренско возило Dacia Duster у вредности од 2 милиона и 300 хиљада динара, намењено за кућне посете, дијализу и превоз лакших пацијената, које је обезбеђено захваљући ангажовању локалне самопураве и Програму пружања здравствене помоћи мигрантима.


Тиме би медицинским радницима требало да се олакшају свакодневне интервенције, а возни парк је сада на нивоу већих здравствених центара. Уз финансијску помоћ општине, јавно предузеће Грађевинско земљиште и путеви тренутно гради пет нових гаража, те ће са постојећих шест, сва возила бити гаражирана.


“У скорије време очекује се још једна вредна донација Н.Р.Кине, још једно санитетско возило, а маја месеца приспеће најсавременији дигитални рендген апарат, у вредности од 10 милона динара”, додао је Василов и подсетио да је пре две недеље лабораторија опремљена савременим биохемијским апаратом, који је одмах пуштен у рад.

Дом здравља уз помоћ општине конкурисао је при Министарству одбране по Програму о опортунитету за набавку ултразвучног апарата у вредности од 4 и по милиона динара. Уз помоћ Фонда за животну средину, у кругу здравствене установе посађене су декоративне саднице и дрвеће, а у плану је да се и за најмађе пацијенте направи забавни кутак. Василов се захвалио несебичној помоћи Општине, Министарству здравља и Влади Р. Србије.
Председник општине Босилеград Владимир Захаријев изјавио је да је донација возила још једна од активности општине и државе, којима се подржава здравство у нашој општини, подсетивши да су у претходном периоду реновирани стационар, тоалети, један део столарије. Најавио је да се планира да од следећег месеца почну посете једном недељно у амбулантама у селима Г.Љубата, Д.Тламино, Бранковци, Г.Лисина и Назарица, у циљу побољшања здравствених услуга мештана поменутих села.

“За последњих годину и по дана у босилеградски Дом здравља уложено је готово 30 милиона динара”, прецизирао је Захаријев. Он је додао да је задовољан, с обзиром да је медицински кадар у великој мери подмлађен, те да је тренутно ангажовано 17 лекара и 30 медицинских сестара, а од маја месеца наша здравствена установа имаће и специјалисту психијатрије. Такође, у плану је да два лекара оду на специјаластичке студије у области дечије стоматологије и опште медицине.

А.Д. – НРТВ-Босилеград

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*