Амбасадор Мисије ОЕБС-а Јан Брату посетио Босилеград (Фото)

Делегација Мисије ОЕБС-а у Србији на челу са амбасадором Јаном Братуом данас је посетила Босилеград.

Председник и заменик председника општине, Владимир Захаријев и Стефан Стојков, представници образовних и културних институција дочекали су госте хлебом и сољу, након чега је фолклорни састав СД „Младост“ извео сплет игара из нашег краја.

Након састанака са представницима општинског руководства, делегација је посетила Прихватни центар за мигранте у Босилеграду, храм Свете Тројице и некадашњу црквену школу у с. Извор.

 

„Циљ наше посете је упознавање са радом Националног савета бугарске националне мањине, али и са најважнијим темама за развој општине. Постигли смо договор о будућој сарадњи, а реализација неких од планова почиње већ следеће седмице. Ово је моја прва посета Босилеграду, али не и последња“, изјавио је шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Јан Брату.

„Разговаралисмо о помоћи око организовања бизнис форума са инвеститорима из Европе, о финансијској помоћи за обнову објекта у којем је некада била смештена црквена школа у селу Извор и за фестивал „Босилеградско крајиште пева и игра“ и другим пројектима од важности за нашу општину“, појаснио је Захаријев.

Према речима Стојкова, НС бугарскенационалне мањине у Србији има дугогодишњу сарадњу са Мисијом ОЕБС-а, која је интензивирана њиховом финансијском подршком посете представника нашег Националног савета, образовних, културних и медијских институција из општина са већинским бугарским становништвом НС мађарске националне мањине у Суботици прошле недеље. Најављена је посета представника мађарског Националног савета Босилеграду крајем јула или почетком августа, што ће такође бити подржано од стране Мисије ОЕБС-а.

На данашњем састанку договорено је и да се општина Босилеград укључи у процес Мисије ОЕБС-а „Етички кодекс функционера локалне самоуправе“, који представља принципе, стандарде и примере добре праксе у обављању јавних функција.

Ј.П. – НРТВ-Босилеград

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*