U Bosilegradu održana promocija knjige „Sutradan posle detinjstva“

Narodna biblioteka “Hristo Botev” u saradnji sa Centrom kulture „Bosilegrad“, pod pokroviteljstvom Opštine Bosilegrad sinoć je u svečanoj sali Doma kulture organizovala promociju romansirane biografije o čuvenom pesniku Miroslavu Miki Antiću pod nazivom „Sutradan posle detinjstva“ pisca Nemanje Rotara.

 

 

 

 

 

 

Književno veče posvećeno Miki Antiću otvoreno je stihovima jednog od najpoznatijih pesnika sa Balkana koje su recitovale učenice bosilegradske Gimnazije uz muzičku pratnju Petra Nikolića.

 

 

 

 

 

 

Prisutne je najpre pozdravio Goran Milanov, direktor Narodne biblioteke “Hristo Botev”, nakon čega je Nemanja Rotar izrazio ogromnu radost što je u rodnom kraju svog dede Nenka Antova, oca Mike Antića. Govorio je o bosilegradskom poreklu Antića, Mikinoj jedinoj poseti našem gradu 1964. godine, o anegdotama iz pesnikovog privatnog života, kao i o drugim oblastima Mikinog stvaralaštva – režiji, publicistici, slikarstvu.

 

 

 

 

 

Rotar ističe da je Antić pisao jednostavnim jezikom, lakim za razumevanje. Buntovno i boemski gradio viđenje sveta van literarnih normi vremena. Poetizovao je svakodnevne teme, a metaforama stvarao večno i metafizički. Antić je među najcitiranijim pesnicima sa ovih prostora na društvenim mrežama, a “Plavi čuperak” je zbirka pesama koja se smatra njegovim najpoznatijim delom.

 

 

 

 

 

 

“Sutradan posle detinjstva” je roman o pesniku i njegovoj životnoj i književnoj avanturi, o vremenu u kome su pesnici bili slavni, a poezija deo svakodnevice, i o tome šta je bilo posle. Uzbudljiv roman o pesniku i boemu koji je obeležio jedno vreme, ali i o njegovom vremenu, sedamdesetim i osamdesetim godinama, kao i o vremenu u kome žive današnji Antićevi čitaoci. Rotar piše svoj neobični roman iz najveće moguće blizine, kao deo Antićeve porodice, neko ko je odrastao uz velikog pesnika.

 

 

 

 

 

 

Na kraju večeri, prožetoj romantikom, setom i duhovitošću, Milanov je u ime Narodne biblioteke “Hristo Botev” gostu uručio zahvalnicu i poklone.

NRTV-BOSILEGRAD

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*