Одржан семинар „На Дукату пчеле брује“

Босилеградско удружење пчелара „Радилица“ у сарадњи са Савезом пчеларских организација Србије јуче је у сали за састанке Општинске управе у Босилеграду одржало трећи по реду семинар под називом “На Дукату пчеле брује“.

Семинару је присуствовало четрдесетак пчелара из Босилеграда, Сурдулице, Владичиног Хана, Врања, Бујановца и Бојника, које је најпре поздравио председник општине Владимир Захаријев.


„Захваљујем се председнику нашег удружења Слађану Дончеву на организацији, као и др Родољубу Живадиновићу, председнику Савеза пчеларских организација Србије који је трећу годину заредом са нама. Теме семинара смо бирали на основу онога што представља највећи проблем на пчелињацима, а то су ове године кречна легла“, рекао је Захаријев на самом почетку, након чега је мр Ратко Павловић из Београда одржао презентацију на ову тему.


Председник СПОС-а др Родољуб Живадиновић и Срђан Станојевић, професионални органски пчелар из Житковца одржали су предавања о „Смањењу присуства варое на пчелињаку правилним постављањем пчелињака на пашама и сузбијању варое у ово доба године“ и „Утицају удаљености од других кошница и пчелињака на принос меда и болести пчела“.
„Удружење „Радилица“ је добило бронзану плакету од Регионалне асоцијације пчеларских организација југоисточне Србије за остварене високе резултате на повећању рентабилности, рационализацији и афирмацији пчеларства као значајне привредне гране. Захваљујем се предавачима, учесницима семинара и надам се да се следеће године видимо у још већем броју.Такође, и руководству
Општине Босилеград која годинама уназад подржава рад и активности удружења“, изјавио је Слађан Дончев, председник Удружења пчелара „Радилица“.
Након предавања за учеснике је организован ручак ипосета манастиру „Свети Илија“ у с.Бресница.

НРТВ-БОСИЛЕГРАД

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*